17. tammikuuta 2015

Macho Fantastico

Spektin Macho Fantastico -kappale on yksi suomalaisen musiikin viime vuoden vaikuttavimmista teoksista. Hyvin moni kappaleen kuuntelija kuitenkin tulkitsee sen sanoman täysin väärin, joten koen velvollisuudekseni avata teoksen todellinen sanoma teille les andouilles.

Ensimmäisellä kuulemalla Macho Fantastico vaikuttaa vain tavalliselta mahtailukappaleelta, jota populaarimusiikki on pullollaan. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa, että kappaleen pinnan alla piilee moniulotteinen ja tarkkaan hiottu kertomus, joka tutkii Hemingwaymaiseen tapaan miehisyyden merkitystä yhteiskunnassa.

Macho Fantasticoa kuunnellessaan kuulijan huomio kiinnittyy ensimmäisenä kappaleen espanjankieliseen nimeen, joka sananmukaisesti tarkoittaa "mahtavaa urosta". Tämän "lahjomattoman myyttisen sankarihahmon" todellinen henkilöllisyys ei paljastu koko kappaleen aikana, mikä on Spektiltä selvästi harkittu veto. Itse asiassa päähenkilön koko olemuksesta ei paljasteta kappaleen aikana mitään muuta kuin alfaurosmainen käyttäytyminen, jota kaikki naiset rakastavat ja jolle kaikki miehet ovat kateellisia. Tästä voimme vetää ilmeisen päätelmän, että Macho Fantastico ei itse asiassa olekaan ihminen, vaan pelkkä puhtaan miehisyyden symboli, joka on puettu ihmishahmon vaatteisiin. Spekti siis tarkastelee kappaleessaan miehisyyttä ja sitä, miten muut ihmiset suhtautuisivat puhtaasta miehisyydestä luotuun hahmoon.

Macho Fantasticon mukaan puhdas miehisyys saa "hameväen hysteerisen häntä piirittämään" ja miehet "haluamaan olla kuten hän". Samaan hengenvetoon Spekti kuitenkin laulaa myös puhtaan miehisyyden negatiivisista vaikutuksista: pelkästä puhtaasta miehisyydestä koottu hahmo ei kykene ylläpitämään terveitä suhteita muihin ihmisiin, vaan aina naisten tapaamisen jälkeen "kyyneleet jälkeensä jättää". Puhdas miehisyys ei pysty pitämään terveitä suhteita edes muihin ei-täydellisiin miehiin, jotka jatkuvasti "pelkäävät saavansa selkäänsä". Kaikkien naisten saamisesta ja miesten ihailusta huolimatta puhtaaseen miehisyyteen liittyy siis Spektin mielestä aina myös yksinäisyys; täydellinen ihminen ei pärjää epätäydellisten ihmisten kanssa.

Macho Fantastico on siis tarina miehisyydestä ja sen vaikutuksista miehiä ympäröivään maailmaan. Kappale kysyy kuulijaltaan, pitääkö miesten tavoitella täydellistä miehisyyttä vai ei, mutta ei anna kuuntelijalle kysymykseen selvää vastausta. Spekti antaa jokaisen kuuntelijan lopulta itse päättää, painavatko naisten ja miesten ihailevat katseet vaakakupissa enemmän kuin ikuinen yksinäisyys epätäydellisten ihmisten keskellä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti